ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Στη λίμνη Κάρλα οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας, ενημερώθηκαν για την αξία του νερού και έμαθαν την ιστορία της λίμνης

Στον πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό Mapcompetition με θέμα: «Υδάτινες διαδρομές, Χαρτογραφώντας την αξία του νερού» συμμετείχε το 2ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας.
Ο διαγωνισμός είχε ως στόχο την ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας πάνω στη σημασία του αγαθού του νερού ως πολύτιμου φυσικού πόρου. Οι μαθητές και οι μαθήτριες κλήθηκαν να δημιουργήσουν μια γεωχωρική αφήγηση (storymap) αξιοποιώντας τις δυνατότητες του προγράμματος ΑrcGIS.
Ομάδα δεκαεφτά μαθητών και μαθητριών από τις τρεις τάξεις με τη βοήθεια τριών εκπαιδευτικών συνεργάστηκαν και υπέβαλαν στον διαγωνισμό εργασία με θέμα την ιστορία της λίμνης Κάρλας. Η εργασία επικεντρώθηκε στην εξερεύνηση της ιστορίας, της οικολογικής σημασίας και της κοινωνικοοικονομικής επιρροής της Κάρλας, μιας από τις σημαντικότερες υδάτινες εκτάσεις της Θεσσαλίας. Αφού μελέτησαν την ιστορία της από διάφορες πηγές (βιβλία, διαδίκτυο, προφορικές μαρτυρίες), επισκέφτηκαν την Κάρλα και τα γειτονικά χωριά (Στεφανοβίκειο, Κανάλια) και συνομίλησαν με τον υπεύθυνο του Φορέα Διαχείρισης της λίμνης, κ. Ιωάννη Βέργο, ο οποίος τους ξενάγησε στο μουσείο της Λίμνης.
Οι μαθητές, αφού σχημάτισαν μια ολοκληρωμένη εικόνα για τον ρόλο της λίμνης στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, δημιούργησαν μία ψηφιακή ιστορία υπό μορφή γεω-αφήγησης (storymap), στην οποία παρουσίασαν με δημιουργικό τρόπο τα ευρήματα και τις εντυπώσεις τους.
Η δράση υλοποιήθηκε από τον Νοέμβριο 2024 έως τον Απρίλιο 2025.
Τα οφέλη που αποκόμισαν οι μαθητές ήταν σημαντικά. Καταρχάς έμαθαν και με βιωματικό τρόπο την ιστορία του τόπου τους, αντιλήφθηκαν την σημασία της λίμνης στην ζωή των ανθρώπων, προβληματίστηκαν για την ορθότητα της απόφασης αποξήρανσής της το 1962, εξετάζοντας τις κοινωνικοοικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις που αυτή προκάλεσε, καθώς και για τις περιβαλλοντικές συνέπειες που υπήρξαν στην περιοχή, αλλά και σε όλη τη Μαγνησία από τις καταστροφικές
πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023.
Επίσης η δημιουργία της γεωχωρικής αφήγησης συνέβαλε στην ενίσχυση ψηφιακών δεξιοτήτων, καθώς πέρα από την αφήγηση της ιστορίας (στην οποία ενσωμάτωσαν και δικές τους φωτογραφίες και βίντεο), δημιούργησαν και ψηφιακούς χάρτες. (προηγήθηκε σχετική επιμόρφωση των καθηγητών από τον φορέα του διαγωνισμού).
Η εργασία των μαθητών, (https://arcg.is/1vjjm50), θα αναρτηθεί μαζί με όλες τις υπόλοιπες στην ψηφιακή βιβλιοθήκη της ιστοσελίδας του φορέα (https://mapcompetition.gr/), ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα του διαγωνισμού.
Στο τέλος του σχολικού έτους οι μαθητές της ομάδα παρουσίασαν στους συμμαθητές τους την εργασία τους, τις εντυπώσεις και τα συμπεράσματά τους.
Ο Σύλλογος Διδασκόντων ευχαρίστησε θερμά τους μαθητές και τις μαθήτριες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό και τους εκπαιδευτικούς Δρ. Μάρκο Βαξεβανόπουλο, Βούγια Νικολέτα και Θεοκλητίδη Άννα για την καθοδήγηση των μαθητών κατά τη διάρκεια της όλης προσπάθειας.

-
ΕΛΛΑΔΑ6 ώρες ago
Σοβαρό στον Βόλο: Σφοδρή σύγκρουση αυτοκινήτου με άλογο
-
ΕΛΛΑΔΑ5 ώρες ago
Έριξαν με… φορτωτή 550 κιλά ρύζι σε νεόνυμφους (Εικόνες & Βίντεο)
-
ΚΟΣΜΟΣ20 ώρες ago
Νεκρή από ένοπλη επίθεση βουλευτής και ο σύζυγός της στη Μινεσότα – Γερουσιαστής στους τραυματίες
-
ΕΛΛΑΔΑ19 ώρες ago
Δυτική Αττική: Επιχείρηση της ΕΛΑΣ
-
ΕΛΛΑΔΑ23 ώρες ago
Τραγωδία στη Χαλκιδική: Πέθανε η αστυνομικός που είχε παρασυρθεί από φορτηγό
-
ΘΕΣΣΑΛΙΑ23 ώρες ago
Απαγόρευση συγκεντρώσεων στο κέντρο της Λάρισας λόγω εγκαινίων της ανακατασκευασμένης Συναγωγής “Ετς Χαγίμ”
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ23 ώρες ago
Παρουσίαση βιβλίου για το Παλαιστινιακό από την Τομεακή Οργάνωση Μαγνησίας του ΚΚΕ
-
ΕΛΛΑΔΑ2 ώρες ago
Ξεκαθάρισμα για ναρκωτικά βλέπει η ΕΛΑΣ