ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενεργειακή κρίση: Εκτόξευση στις τιμές των καυσίμων – Τα σενάρια για τη συγκράτηση των ανατιμήσεων
Θέλεις να βλέπεις τα νέα του astratv.gr πρώτα στη Google;
Πρόσθεσέ μας στις προτιμώμενες πηγές σου:
στα αγαπημένα σου στη Google
Νέα εκτόξευση στις διεθνείς τιμές πετρελαίου και στο φυσικό αέριο έχει πυροδοτήσει η κλιμάκωση των επιθέσεων στα Στενά του Ορμούζ και η συνεχιζόμενη ένταση στο ρωσο-ουκρανικό πόλεμο.
Η κατάσταση είναι εκρηκτική καθώς διαμορφώνεται εικόνα ενεργειακής κρίσης, με τον υπουργό Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο να δηλώνει στο ΕΡΤnews ότι «αν συνεχιστούν οι πόλεμοι θα πρέπει να ληφθούν έκτακτα μέτρα».
Υπό αυτές τις συνθήκες, το μπρεντ εκτινάσσεται κοντά στα 102 δολάρια το βαρέλι, 54% υψηλότερα σε σύγκριση με τα επίπεδα που ήταν πριν από ένα χρόνο.
Το ίδιο ανησυχητική, ίσως και πιο ανησυχητική, είναι η εικόνα για το φυσικό αέριο, το οποίο κινείται στα 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα, μια εκτίναξη μεγαλύτερη του 150% σε ετήσια βάση.
Τα «δίδυμα» αυτά προβλήματα διαχέονται σε όλη την αγορά, σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις, μεταφορικό κόστος και κόστος παραγωγής.
Ενδεικτική είναι η εικόνα που έρχεται από τα διυλιστήρια. Η αμόλυβδη χωρίς ΦΠΑ βρίσκεται στο 1,57, επτά λεπτά υψηλότερα σε σύγκριση με τις αρχές του μήνα, ενώ μεγαλύτερη αύξηση σημειώνεται στο ντίζελ στο 1,50 από 1,38 κι ενώ ισχύει η επιδότηση των 10 λεπτών στην αμόλυβδη και 15 λεπτών στο ντίζελ.
Την ίδια ώρα στην αντλία, η μέση τιμή αμόλυβδης είναι σήμερα στο 2,11, που σημαίνει ότι στην υπόλοιπη περιφέρεια οι τιμές έχουν εκτοξευθεί πάνω από το 2,20 και στα νησιά πάνω από το 2,30 ενώ το ντίζελ έχει εκτιναχθεί και αυτό το 2,07.
Κι όλα αυτά, ενόψει χειμώνα κι ενώ από τις 15 Οκτωβρίου θα αρχίσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, με τις προβολές να ανεβάζουν την τιμή στο 1,90 από 1,13 που είχε ξεκινήσει πέρυσι η διάθεσή του.
Τα σενάρια έκτακτων ενισχύσεων
Αυτές οι πιέσεις, όπως είναι αναμενόμενο, αναζωπυρώνουν τα σενάρια για έκτακτες ενισχύσεις.
Το πρώτο σενάριο αφορά μία παράταση της επιδότησης από το κράτος και της έκπτωσης από τα διυλιστήρια για τα καύσιμα κίνησης.
Το δεύτερο είναι να επιδοτήσουν τα διυλιστήρια το πετρέλαιο θέρμανσης.
Το τρίτο σενάριο είναι η αναπροσαρμογή του επιδόματος θέρμανσης και να δοθούν κίνητρα για θέρμανση από το ηλεκτρικό ρεύμα.
Το τέταρτο σενάριο, στο οποίο αναφέρθηκε και ο Τάκης Θεοδωρικάκος, είναι να υπάρξει ένας συντονισμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν συνεχιστούν οι δύο πόλεμοι.
Χαρακτηριστικά, ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε: «Έρχεται ένας χειμώνας στον οποίο εάν συνεχιστούν οι δύο πόλεμοι σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία, θα είναι εξαιρετικά δυσχερής, διότι υπάρχουν σοβαρές προβλέψεις των ειδικών ότι θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο η τιμή και του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Είναι προφανές ότι αν αυτό συμβεί, θα χρειαστούν έκτακτα μέτρα.
Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει συνολικά η Ευρωπαϊκή Ένωση, -γιατί όπως καταλαβαίνετε αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αφορά τους πάντες και όλη την Ευρώπη- να πάρει έκτακτα μέτρα και να δώσει τη δυνατότητα στα κράτη με τη σειρά τους να αντιμετωπίσουν με έκτακτο τρόπο τις καταστάσεις.»
Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Δημητρούλη
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
-
VIDEO15 ώρες agoΣέσκλο: Νέα τραγωδία – 46χρονος πέθανε στον ύπνο του
-
LIFESTYLE20 ώρες agoΝ. Μουρατίδης για Γ. Μαζωνάκη: «Τα τελευταία 30 χρόνια δεν ήταν καλά και το έκρυβαν»
-
ΕΛΛΑΔΑ5 ώρες agoΈφυγε η σορός του από το νοσοκομείο “Ελπίς”, πάει για νεκροτομή
-
ΕΛΛΑΔΑ20 ώρες agoΗ αστυνομία δεν βρήκε τον γιατρό στο ιατρείο που πέθανε ο Γ. Μαζωνάκης – Που επικεντρόνται οι έρευνες
-
LIFESTYLE21 ώρες agoΝεκρός ο Γιώργος Μαζωνάκης: Πληροφορίες ότι θα έκανε πλασμαφαίρεση
-
ΕΛΛΑΔΑ17 ώρες agoΣτη ΓΑΔΑ ο γιατρός της ιδιωτικής κλινικής που βρισκόταν ο Γιώργος Μαζωνάκης
-
ΕΛΛΑΔΑ9 ώρες ago“Δεν μιλάμε για Ιατρική”: Τι διαφήμιζε ως “πρωτοποριακή θεραπεία” με βλαστοκύτταρα η κλινική όπου υπέστη ανακοπή ο Γιώργος Μαζωνάκης
-
ΕΛΛΑΔΑ20 ώρες agoΗ ιατρική ανακοίνωση για τον θάνατο του Γ. Μαζωνάκη









