Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Financial Times: Η Αθήνα προσελκύει τους υπερπλούσιους

Published

on

Financial Times: Η Αθήνα προσελκύει τους υπερπλούσιους

Θέλεις να βλέπεις τα νέα του astratv.gr πρώτα στη Google;
Πρόσθεσέ μας στις προτιμώμενες πηγές σου:

Google Logo Πρόσθεσε το astratv.gr
στα αγαπημένα σου στη Google

Σε προορισμό εγκατάστασης για δισεκατομμυριούχους, διαχειριστές επενδυτικών κεφαλαίων και εύπορες οικογένειες από το εξωτερικό εξελίσσεται η Αθήνα, σύμφωνα με εκτενές δημοσίευμα των Financial Times, που καταγράφει τη μεταμόρφωση της Αθηναϊκής Ριβιέρας και την αυξανόμενη ζήτηση για πολυτελείς κατοικίες. Η ελληνική πρωτεύουσα δεν αντιμετωπίζεται πλέον μόνο ως τόπος διακοπών, καθώς ορισμένοι διεθνείς επενδυτές επιλέγουν να μεταφέρουν εδώ την κατοικία, την οικογένεια ή ακόμη και την επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του δισεκατομμυριούχου διαχειριστή hedge funds Κρις Ρόκος, ο οποίος αποφάσισε να εγκαταλείψει το Λονδίνο και να δημιουργήσει γραφείο στην Αθήνα. Η μετακίνησή του προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση στη Βρετανία, καθώς φέρεται να είχε καταβάλει περίπου 330 εκατ. λίρες σε φόρους την προηγούμενη χρονιά. Την ίδια στιγμή, η αυξημένη διεθνής ζήτηση αλλάζει την εικόνα των νοτίων προαστίων, όπου παλιές μονοκατοικίες αντικαθίστανται από σύγχρονα συγκροτήματα, με τις τιμές ορισμένων πολυτελών ακινήτων να αγγίζουν τις 30.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. 

Διαβάστε: Yπουργείο Οικονομικών: Τι αλλάζει για τους οφειλέτες με το νέο νομοσχέδιο – Νέα δικαιώματα, προστασία κατοικίας και αυστηρότεροι κανόνες για τους servicers

Τα φορολογικά κίνητρα που προσελκύουν τους υπερπλούσιους

Σημαντικό ρόλο στην προσέλκυση εύπορων κατοίκων διαδραματίζουν τα ειδικά φορολογικά καθεστώτα που εφαρμόζει η Ελλάδα από το 2020. Το πρόγραμμα non-dom προβλέπει σταθερό ετήσιο φόρο 100.000 ευρώ για εισοδήματα αλλοδαπής προέλευσης, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων επένδυση τουλάχιστον 500.000 ευρώ. Παράλληλα, συνταξιούχοι από το εξωτερικό μπορούν να υπαχθούν σε φορολογικό συντελεστή 7% για εισοδήματα αλλοδαπής προέλευσης, για διάστημα έως 15 ετών. Για εργαζομένους και επιχειρηματίες που μεταφέρουν τη δραστηριότητά τους στην Ελλάδα προβλέπεται απαλλαγή από τη φορολόγηση του 50% του επιλέξιμου εισοδήματός τους. Επιπλέον, το καλοκαίρι μειώθηκε από 15% σε 5% ο φόρος στο carried interest για διαχειριστές κεφαλαίων που πληρούν συγκεκριμένους όρους, μεταξύ των οποίων ετήσιες δαπάνες τουλάχιστον 3 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, έχουν κατατεθεί περίπου 500 αιτήσεις για το καθεστώς non-dom, ενώ περίπου 1.500 συνταξιούχοι και σχεδόν 10.000 επαγγελματίες έχουν υποβάλει αιτήσεις αξιοποίησης άλλων κινήτρων. Ο σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών Βασίλης Καρατζάς εξηγεί: «Δεν πρόκειται για δέκα ανθρώπους που ξοδεύουν πολλά χρήματα». Όπως προσθέτει, «Η δυναμική τους βρίσκεται στο ότι μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία ενός οικοσυστήματος και ενός επιχειρηματικού περιβάλλοντος που δεν υπήρχε μέχρι σήμερα στη χώρα».

Αθηναϊκή Ριβιέρα: Πώς αλλάζουν Γλυφάδα, Βούλα και Βουλιαγμένη

Η μεγαλύτερη αλλαγή αποτυπώνεται στα νότια προάστια, όπου οι χαμηλές κατοικίες με κήπους παραχωρούν σταδιακά τη θέση τους σε πολυτελείς πολυκατοικίες με πισίνες, θέα στη θάλασσα και υπηρεσίες ασφαλείας. Η μεσίτρια Παυλίνα Μπιλλήρη, που ζει στη Βούλα επί τρεις δεκαετίες, περιγράφει: «Ζω στη Βούλα εδώ και 30 χρόνια. Οι κήποι, τα χαμηλά σπίτια… Το αστικό τοπίο αλλάζει πάρα πολύ γρήγορα. Η μία πολυκατοικία είναι ψηλότερη από την άλλη». Παράλληλα, η Ελένη Παπαδοπούλου καταγράφει μέσω του λογαριασμού @Vintage.Glyfada την αρχιτεκτονική κληρονομιά της περιοχής, έχοντας συγκεντρώσει σχεδόν 700 φωτογραφίες παλιών κατοικιών.

Advertisement

Η αλλαγή συνοδεύεται από μεγάλη άνοδο των τιμών. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, μετά την υποχώρηση άνω του 40% την περίοδο 2008-2017, οι τιμές των διαμερισμάτων ανέκαμψαν περίπου 85% από τα χαμηλά του 2017, ενώ το δεύτερο τρίμηνο του 2026 αυξήθηκαν κατά 5,5% σε ετήσια βάση.

Πολυτελείς κατοικίες εκατομμυρίων και το μεγάλο έργο στο Ελληνικό

Σύμφωνα με επαγγελματίες της αγοράς, οι τιμές πολυτελών κατοικιών στην Αθηναϊκή Ριβιέρα κυμαίνονται συνήθως από 6.000 έως 10.000 ευρώ ανά τετραγωνικό, αλλά σε νέες αναπτύξεις φτάνουν τις 15.000-20.000 ευρώ και σε ορισμένες περιπτώσεις τις 30.000 ευρώ. Στη Γλυφάδα, διώροφο ρετιρέ 276 τετραγωνικών μέτρων διατίθεται έναντι 3,4 εκατ. ευρώ, ενώ στη Βουλιαγμένη κατοικία 500 τετραγωνικών πωλείται προς 6,75 εκατ. ευρώ.

Καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της νέας αγοράς αναμένεται να έχει το Ελληνικό. Από τις περίπου 1.300 κατοικίες του έργου έχουν ήδη πωληθεί 850 έως 900, με το 55% των αγοραστών να είναι Έλληνες και επιπλέον 20%-25% να προέρχεται από την ομογένεια. Παράλληλα, σχεδιάζεται διεθνές σχολείο με έναρξη λειτουργίας τον Σεπτέμβριο του 2028. Η βασική πρόκληση, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, είναι η Ελλάδα να διατηρήσει το ενδιαφέρον των νέων κατοίκων, προσφέροντας όχι μόνο πολυτελείς κατοικίες, αλλά και σχολεία, επαγγελματικές υποδομές και υπηρεσίες που θα τους επιτρέψουν να εγκατασταθούν μακροπρόθεσμα.

Περισσότερα Εδω

Advertisement

Μπείτε στις ομάδες του ASTRA TV

Advertisement

Μέλος του
Μητρώου Ηλεκτρονικού Τύπου
Μ.Η.Τ. 252107

Advertisement
dei 03 2025 myHome GasControl 300x250
main logo black
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement
Advertisement
Anassa

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Iδιοκτησία ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE
AΦΜ 094214456
Δ Ο Υ ΒΟΛΟΥ
ΓΕΜΗ:50683644000
DOMAIN NAME ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ:ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE - astratv.gr
Εδρα Γ.ΚΑΡΤΑΛΗ 76-ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38333 ΤΗΛ.ΕΠΙΚ. 2421031434
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ [email protected]
ΜΕΤΟΧΟΙ:Κοκκίνηq Εμμανουήλ (50%) - Κοκκίνης Αθανάσιος (50%)
Νόμιμος εκπρόσωπος : Παναγιώτα Τσιρτόγλου
Διευθυντής: Σοφία Κοντοθανάση
Διευθυντής Σύνταξης: Βασιλική Σαμακοβλή
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ: Τσιργόγλου Παναγιώτα
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ASTRA A.E. Copyright © 2025 AstraTV.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο
▶ASTRA WEBTVON DEMAND ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ & ΤΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖΤο νέο ψηφιακό σπίτι του ASTRA TV ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΟ ΝΕΟ WEBTV