Connect with us
banner epikhirisis

ΒΟΛΟΣ

Οι κάτοικοι Αγριάς, Άνω και Κάτω Λεχωνίων, και Μαλακίου διαφωνούν με την πεδινή χάραξη του Περιφερειακού

Published

on

Οι κάτοικοι Αγριάς, Άνω και Κάτω Λεχωνίων, και Μαλακίου διαφωνούν με την πεδινή χάραξη του Περιφερειακού

Θέλεις να βλέπεις τα νέα του astratv.gr πρώτα στη Google;
Πρόσθεσέ μας στις προτιμώμενες πηγές σου:

Google Logo Πρόσθεσε το astratv.gr
στα αγαπημένα σου στη Google

«Για μία ακόμη φορά, ζήσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βόλου, τον παραλογισμό της Ελληνικής πραγματικότητας», λένε οι κάτοικοι που αντιδρούν

 

Οι κάτοικοι Αγριάς, Άνω και Κάτω Λεχωνίων, και Μαλακίου που διαφωνούν με την πεδινή χάραξη του Περιφερειακού, με αφορμή την κατά πλειοψηφία έγκριση της ΜΠΕ από το δημοτικό συμβούλιο Βόλου, σε μακροσκελή ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

«Ενώ, από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, μηχανικοί και νομικοί ανέλυσαν με κάθε λεπτομέρεια τα κενά, τα λάθη, την προχειρότητα, και την επικινδυνότητα της συγκεκριμένης μελέτης, η πλειοψηφία, η οποία ανήκει στην παράταξη του κυρίου Μπέου, ο οποίος ήταν απών στη συζήτηση ενός τόσο σημαντικού θέματος του Δήμου του, ψήφισε θετικά στην ΜΠΕ, έχοντας ως επιχειρήματα, «ε, να μην ξαναπάει στις καλένδες», καθώς και «τι να κάνουμε τώρα, σε κάθε έργο έχουμε απώλειες», είπε σύμβουλος, που είχε καταψηφίσει τη συγκεκριμένη χάραξη σαν καταστροφική, το 2010, στην ομόφωνη αρνητική γνωμοδότηση του Νομαρχιακού Συμβουλίου.

Advertisement

Η συγκεκριμένη παράταξη, αγνόησε και πάλι την πρόσφατη γνωμοδότηση του ΤΕΕ, που ζήτησε το ίδιο το Δημοτικό Συμβούλιο, που χαρακτηρίζει τη μελέτη ανεπαρκή, έως και άκυρη, καθώς δεν συμπεριλαμβάνει τουλάχιστον μία ακόμη πρόταση!

Και όλα αυτά, όχι για να λυθεί το πρόβλημα, αλλά για να μεταφερθεί λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω!

Δεν πειράζει αν δεν υπάρχουν διαβάσεις για τους πεζούς να μετακινηθούν από τη μία πλευρά του οικισμού στην άλλη, δεν πειράζει αν τα παιδιά δεν έχουν από πού να περάσουν για να πάνε στα σχολεία τους και να επιστρέψουν από τα σχολεία στα σπίτια τους.

Δεν πειράζει αν τρεις υπερυψωμένοι δρόμοι θα εγκλωβίσουν κομμάτια της Αγρίας, που οι μεταξύ τους περιοχές θα γίνουν λίμνες στον επόμενο Daniel ή Elia, πλημμυρίζοντας τις παγιδευμένες αυτές περιοχές, όπως έγινε με δεκάδες χωριά στη Θεσσαλία.

Advertisement

Δεν πειράζει που θα πνιγούν άνθρωποι!

Δεν πειράζει η ισοπέδωση της πιο εύφορης περιοχής μας και του ιστορικού ελαιώνα των Λεχωνίων με τα ελαιόδεντρα άνω των 400 ετών, ούτε οι επιπτώσεις στην χλωρίδα και πανίδα της περιοχής.

Δεν πειράζει που θα επηρεαστεί όλο το οικοσύστημα, σήμερα, που το περιβάλλον καταρρέει, και προσπαθούμε με ευλάβεια να διατηρήσουμε ότι έχει απομείνει!

Δεν πειράζει η ρύπανση, ατμοσφαιρική και ηχητική που θα δημιουργηθεί.

Δεν πειράζει που οι περιουσίες των ανθρώπων υποβαθμίζονται ή εξαϋλώνονται.

Advertisement

Δεν πειράζει η καταστροφή ενός από τα πιο όμορφα και γραφικά, πλουτοπαραγωγικά μέρη του Πηλίου.

Δεν πειράζει η καταστροφή περιοχής Nature που βρίσκεται πάνω στη χάραξη.

Δεν πειράζει που η ζωή χιλιάδων κατοίκων γενικότερα θα υποβαθμιστεί!

Να ρωτήσουμε τότε τι είναι αυτό που πειράζει;

Και όλοι αυτοί οι επιστήμονες της αντιπολίτευσης, που έβγαλαν άχρηστα κομμάτια της ΜΠΕ, εξ αιτίας των ασαφειών της, και μίλησαν για την επικινδυνότητα της, κατέληξαν, πως δεν χρειαζόμαστε ένα έργο πρόχειρο, «που φαίνεται ότι έγινε στο πόδι», που σε λίγα χρόνια θα μετανιώσουμε για αυτό, και θα έχουμε την αρνητική κριτική των παιδιών μας.

Advertisement

Η γνώμη όλων τους ήταν, πως στον τόπο μας, που είναι ένα διαμάντι όπως το χαρακτήρισε ο κύριος Βαξεβανόπουλος, αξίζει ένα έργο ευρωπαϊκών προδιαγραφών, που θα αναδείξει το πολύτιμο βουνό μας και την περιοχή μας.

Και αυτή είναι η ημιορεινή χάραξη, που μπορεί να στοιχίσει λίγο περισσότερο, αλλά είναι η μόνη σωστή, σύμφωνη με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, με σεβασμό στους κατοίκους και το περιβάλλον, και η συνολικά αποδεκτή.

Η πρόθεση της Περιφέρειας ήταν και είναι ξεκάθαρη από την αρχή και συνεχίζει να είναι η ίδια μέχρι και σήμερα: θέλουν να φτιάξουν το κομμάτι του Περιφεριακού, που περνάει ΜΟΝΟ από τον οικισμό της Αγριάς που δημιουργείται το πρόβλημα της κυκλοφοριακής συμφόρησης. Ενώ έστειλαν το συγκεκριμένο κομμάτι της ΜΠΕ για επικαιροποίηση, τους το επέστρεψαν εξηγώντας πως επικαιροποίηση πρέπει να γίνει σε όλη τη μελέτη, ανεξαρτήτως του τμήματος υλοποίησης στο οποίο θα προχωρήσουν.

Επομένως, το σκεπτικό όλων, και του Δήμου Βόλου και της Περιφέρειας είναι λάθος! Και η απόφαση του Δήμου Βόλου, μη γνωρίζοντας τη συγκεκριμένη πληροφορία, έχει παρθεί με λάθος στοιχεία, και αυτό, γιατί δεν κάλεσαν εκπροσώπους της Περιφέρειας, όπως κάλεσαν τους μελετητές, οι οποίοι τελικά δεν ήρθαν.

Αναρωτιόμαστε γιατί άραγε!

Advertisement

Και θα σας εξηγήσουμε για μια ακόμη φορά γιατί όλο αυτό είναι λάθος.

Όταν ξεκίνησε η συζήτηση του Περιφερειακού πριν σχεδόν τριάντα χρόνια, το όραμα ήταν να φτάσει στο Ανατολικό Πήλιο, ώστε να βοηθήσει στην ευκολότερη πρόσβαση και ανάπτυξη των ημιορεινών και ορεινών χωριών.

Όταν, «με το μάτι», απέρριψαν την ημιορεινή χάραξη ως πιο ακριβή, και στράφηκαν στην πεδινή, σύσσωμοι όλοι οι φορείς, Νομαρχιακό Συμβούλιο, ΤΕΕ, Δήμος Αρτέμιδος, κοινότητες, αγροτικοί σύλλογοι και κάτοικοι, και με τη στήριξη της τότε υφυπουργού Ροδούλας Ζήση, σταμάτησαν την υλοποίηση του έργου, κρίνοντας το, ορθώς, ως καταστροφικό για την περιοχή!

Πρώτον, πως είναι δυνατόν να ανασύρουν κάτι που έχει απορριφθεί από όλη την τοπική κοινωνία;

Δεύτερον, πως είναι δυνατόν να ανασύρουν, να χρησιμοποιούν και να στέλνουν για επικαιροποίηση μια παρωχημένη μελέτη 20 χρόνων, τη στιγμή που τα πάντα έχουν αλλάξει: οικιστικά, κλιματικά, περιβαλλοντικά, οι ανάγκες της τοπικής κοινωνίας!

Advertisement

Τρίτον, υποστηρίζουν, ότι η ημιορεινή χάραξη έχει απορριφθεί από το Υπουργείο, που είναι το μεγαλύτερο ψέμα όλων!

Για να απορριφθεί όμως κάτι, θα πρέπει κατ αρχήν να εκπονηθεί μελέτη, να υποβληθεί, και στη συνέχεια να απορριφθεί! Πράγμα που δεν έχει γίνει ποτέ!

Επομένως, θολώνουν το τοπίο, συνειδητά μπερδεύουν τον κόσμο, και μας κοροϊδεύουν!

Και εδώ ερχόμαστε εμείς, οι κάτοικοι της περιοχής.

Όταν ξεκίνησαν όλα αυτά περί Περιφερειακού, κανείς δε γνώριζε, την ύπαρξη του Περιμετρικού δρόμου της Αγριάς!

Advertisement

Συμπολίτης μας, κάτοικος της περιοχής, ανακάλυψε τον συγκεκριμένο δημοτικό δρόμο, η αξιοποίηση του οποίου, με ελάχιστο κόστος, λύνει άμεσα το θέμα της κυκλοφοριακής συμφόρησης της Αγριάς, και από εκεί κι έπειτα, έχουμε όλο το χρόνο, να συζητήσουμε να βρούμε και να υλοποιήσουμε, την καλύτερη δυνατή χάραξη!

Τι κάνει λοιπόν η Περιφέρεια. Παίρνει τον συγκεκριμένο δρόμο, τον Περιμετρικό, και τον χρησιμοποιεί για να κατασκευάσει πάνω του τον Περιφερειακό, με τεράστιο οικονομικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος, δημιουργώντας ένα δυσανάλογο αρνητικό αποτύπωμα, σε σχέση με το αποτέλεσμα που θα φέρει. Γιατί μιλάμε, για την ίδια ακριβώς χάραξη, όσον αφορά τους δύο δρόμους.

Έχουμε λοιπόν από την μία τον Περιμετρικό, που είναι εγκεκριμένο σχέδιο πόλεως από το 1966, 24 μέτρων πλάτους, πιο φαρδύς και από τον παραλιακό, ισόπεδο, όπως και όλο το υπόλοιπο οδικό δίκτυο του Πηλίου, με σεβασμό στους κατοίκους και το περιβάλλον, που εξυπηρετεί απόλυτα για την αποσυμφόρηση της Αγριάς.

Με επιπλέον ήπιες παρεμβάσεις στο ήδη υπάρχον δίκτυο, το πρόβλημα γίνεται διαχειρίσιμο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Και έχουμε από την άλλη τον Περιφερειακό, που επαναλαμβάνουμε πως πρόκειται για την ίδια ακριβώς χάραξη, ο οποίος δεν είναι ένας είναι δρόμος, αλλά πάει πακέτο με δύο παράπλευρες οδούς, όπως κάθε Εθνική Οδός!

Advertisement

Επομένως, περνούν ΜΕΣΑ από την οικιστική ζώνη της Αγριάς, όχι ένας, αλλά τρεις δρόμοι, οι οποίοι είναι υπερυψωμένοι, εγκλωβίζοντας σπίτια και κατοίκους, δημιουργώντας, όπως προαναφέραμε, προϋποθέσεις δημιουργίας λιμνών, και πνιγμού κατοίκων στον επόμενο αντίστοιχο Daniel ή Elia!

Δημιουργούν δε μία τάφρο, αντί να κάνουν έργα ορεινής υδρονομίας, που οδηγεί τεράστιους όγκους νερού με απίστευτη ταχύτητα, στο Βρύχωνα, για να πνίξει για μια ακόμη φορά, την περιοχή των Λεχωνίων!

Για να μη μιλήσουμε για όλα τα άλλα προβλήματα που δημιουργεί, την υφαλμύρωση του εδάφους, καθώς και το γεγονός, ότι δεν δίνονται αποζημιώσεις για τις απαλλοτριώσεις στο κεντρικό δρόμο, ο οποίος με απόφαση Σπίρτζη έχει χαρακτηριστεί Εθνική Οδός, με όσες επιπτώσεις παράγονται από αυτή, σε βάρος των αθώων πολιτών, που κανείς όμως δεν αναλαμβάνει την ηθική υποχρέωση να την ακυρώσει.

Αποζημιώσεις δίνονται μόνο στις απαλλοτριώσεις ιδιοκτησιών που εφάπτονται των παράλληλων οδών.

Και αυτός ο δρόμος, καταλήγει σε λαιμό μπουκαλιού, μεταφέροντας το πρόβλημα, λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω, που σημαίνει πως γίνεται όλη αυτή η καταστροφή, δίχως πραγματικά να δοθεί λύση!

Advertisement

Εδώ, έχουμε δύο καινοτομίες, που δεν έχουν εφαρμοστεί πουθενά αλλού στην Ελληνική επικράτεια, ούτε και στο εξωτερικό υποθέτουμε!

Περιφερειακός δρόμος, που περνάει μέσα από ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΗ περιοχή, που το ίδιο του το όνομα λέει πως πρέπει να περνάει περιφερειακά του οποιουδήποτε οικισμού.

Περιφερειακός δρόμος που «πέφτει» πάνω σε ήδη υπάρχοντα δημοτικό δρόμο, ο οποίος έχει προτεραιότητα να κατασκευαστεί για την εξισορρόπηση της κυκλοφοριακής συμφόρησης.

Επιπροσθέτως, η ΜΠΕ υπογράφεται από εταιρεία, της οποίας το δικαίωμα υπογραφής έχει λήξει από το 2025, ενώ την υπογράφει το 2026.

Είναι ουσιαστικά άκυρη, πέραν όλων των άλλων μελανών σημείων που έχουν επισημάνει μηχανικοί και νομικοί, γιατί δεν συμπεριλαμβάνει άλλη πρόταση!

Advertisement

Υποχρεωτικό σε μια ΜΠΕ!

Στη δημόσια διαβούλευση, υπάρχουν δεκάδες γνωμοδοτήσεις καταπέλτες κατά της ΜΠΕ, και γενικότερα της συγκεκριμένης πρότασης, της πεδινής χάραξης, τόσο από πολίτες, όσο και από μηχανικούς και επιστήμονες που σχετίζονται με το αντικείμενο, αποδεικνύοντας ότι το έργο, κάθε άλλο παρά αναπτυξιακό είναι!

Δεν υπάρχει ούτε για δείγμα, μία υποστηρικτική!

Μέσα από την αγωνία μας, έχουμε γίνει μηχανικοί, πολεοδόμοι, μελετητές, προσπαθώντας να αποδείξουμε το προφανές, το λογικό, το δίκαιο, όχι μόνο για εμάς, αλλά για όλους τους πολίτες.

Αυτό που υποστηρίζουμε, δεν είναι να μη γίνει δρόμος, όπως κακόβουλα διαδίδουν μερικοί, αλλά να γίνει ο σωστός δρόμος, που σέβεται και τους κατοίκους, και όσους διέρχονται από αυτόν για να εξυπηρετηθούν!

Advertisement

Απορούμε λοιπόν, πως είναι δυνατόν, επιστήμονες άνθρωποι στην Περιφέρεια, με κορυφαίο τον καθηγητή Πανεπιστημίου κύριο Κουρέτα, να αποδέχονται την προχειρότητα και τους κινδύνους που παράγει η συγκεκριμένη ΜΠΕ, και η χάραξη που τη συνοδεύει.

Σας ευχαριστούμε που μας δίνεται το χώρο, να ακουστεί η γνώμη μας, και η λογική προς όλους πρόταση μας! Οι κάτοικοι Αγριάς, Άνω και Κάτω Λεχωνίων, και Μαλακίου».

Μπείτε στις ομάδες του ASTRA TV

Advertisement

Μέλος του
Μητρώου Ηλεκτρονικού Τύπου
Μ.Η.Τ. 252107

Advertisement
dei 03 2025 myHome GasControl 300x250
main logo black
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement
Advertisement
Anassa

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Iδιοκτησία ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE
AΦΜ 094214456
Δ Ο Υ ΒΟΛΟΥ
ΓΕΜΗ:50683644000
DOMAIN NAME ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ:ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE - astratv.gr
Εδρα Γ.ΚΑΡΤΑΛΗ 76-ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38333 ΤΗΛ.ΕΠΙΚ. 2421031434
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ [email protected]
ΜΕΤΟΧΟΙ:Κοκκίνηq Εμμανουήλ (50%) - Κοκκίνης Αθανάσιος (50%)
Νόμιμος εκπρόσωπος : Παναγιώτα Τσιρτόγλου
Διευθυντής: Σοφία Κοντοθανάση
Διευθυντής Σύνταξης: Βασιλική Σαμακοβλή
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ: Τσιργόγλου Παναγιώτα
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ASTRA A.E. Copyright © 2025 AstraTV.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο
▶ASTRA WEBTVON DEMAND ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ & ΤΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖΤο νέο ψηφιακό σπίτι του ASTRA TV ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΟ ΝΕΟ WEBTV