Connect with us
banner epikhirisis

MEDIA

Το παράδοξο με Akyla, το βιολί της Φινλανδίας και το σενάριο-βόμβα για την Ουγγαρία

Published

on

Μια εικόνα με δύο πρόσωπα διαμορφώνεται φέτος για την ελληνική συμμετοχή στη Eurovision 2026. Από τη μία, τα στοιχήματα δείχνουν μια σταδιακή υποχώρηση. Από την άλλη, το κοινό φαίνεται να πηγαίνει… κόντρα στο ρεύμα, ανεβάζοντας το «Ferto» σε επίπεδα που δεν περνούν απαρατήρητα. Και κάπου εκεί, λίγο πριν τους ημιτελικούς, το παιχνίδι δείχνει πιο ανοιχτό από ποτέ…

Advertisement

Διαβάστε: Antigoni Buxton: Όταν χόρευε και τραγουδούσε το My Number One της Έλενας Παπαρίζου, το 2005 (Βίντεο)

Eurovision 2026: Τα στοιχήματα “ρίχνουν” την Ελλάδα – Η νέα εικόνα στην κατάταξη

Η πορεία του Akylas στους πίνακες των αποδόσεων δεν ήταν γραμμική. Μετά τη νίκη του στο Sing for Greece, η ελληνική συμμετοχή βρέθηκε πολύ ψηλά, φτάνοντας μέχρι και την τρίτη θέση. Στην πορεία όμως, η δυναμική άλλαξε. Η Ελλάδα πέρασε αρχικά στην τέταρτη θέση και πλέον βρίσκεται πέμπτη, με την πιθανότητα νίκης να διαμορφώνεται στο 7%. Μια μετατόπιση που δείχνει ότι ο ανταγωνισμός όχι μόνο ενισχύεται, αλλά και ανακατανέμεται διαρκώς. Στην κορυφή παραμένει σταθερά η Φινλανδία με το «Liekinheitin», συγκεντρώνοντας ποσοστό νίκης 30%. Πίσω της κινούνται η Γαλλία και η Δανία, ενώ την τέταρτη θέση έχει κατακτήσει η Αυστραλία με το «Eclipse». Αμέσως μετά την Ελλάδα, ακολουθεί το Ισραήλ, ενώ την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν η Σουηδία, η Ρουμανία, η Ουκρανία και η Ιταλία.

Το μεγάλο crash test: Πότε ανεβαίνει στη σκηνή;

Το επόμενο καθοριστικό βήμα για την ελληνική αποστολή είναι ο Α’ Ημιτελικός της Eurovision 2026, που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Μαΐου στη Βιέννη. Ο Akylas θα εμφανιστεί τέταρτος στη σειρά, σε μια βραδιά που παραδοσιακά κρύβει παγίδες αλλά και ευκαιρίες. Στην ίδια βραδιά θα δούμε και την Κύπρο, με την Antigoni Buxton να διαγωνίζεται όγδοη. Ο Β’ Ημιτελικός ακολουθεί στις 14 Μαΐου, ενώ ο μεγάλος τελικός είναι προγραμματισμένος για το Σάββατο 16 Μαΐου, όπου θα κριθούν όλα.

Κι ενώ οι αποδόσεις δείχνουν πτώση, το «Ferto» δίνει μια εντελώς διαφορετική εικόνα εκτός στοιχηματικών γραφείων. Το επίσημο video clip της ελληνικής συμμετοχής έχει ήδη ξεπεράσει τις 2 εκατομμύρια προβολές στο YouTube, μέσα από το επίσημο κανάλι της Eurovision, ενώ στο Spotify πλησιάζει τα 4 εκατομμύρια streams. Μέσα σε μόλις έναν μήνα από την κυκλοφορία του, το τραγούδι διατηρεί σταθερή παρουσία στις κορυφαίες θέσεις σε Spotify, Apple Music, YouTube, iTunes και Shazam. Με απλά λόγια; Το κοινό… δεν έχει πει την τελευταία του λέξη.

Το “αγκάθι” της Φινλανδίας

Την ώρα που η Φινλανδία κρατά την πρώτη θέση στα προγνωστικά, ένα τεχνικό ζήτημα έρχεται να θολώσει τα νερά. Η Λίντα Λαμπένιους, που συμμετέχει μαζί με τον Πέτε Πάρκονεν, έχει αιτηθεί να χρησιμοποιήσει ζωντανά το βιολί της στη σκηνή της Βιέννης. Μέχρι στιγμής, όμως, δεν υπάρχει οριστική απάντηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοφωνίας (EBU). Οι ισχύοντες κανονισμοί προβλέπουν ότι όλα τα μουσικά όργανα πρέπει να είναι προηχογραφημένα, λόγω των αυστηρών απαιτήσεων μιας live τηλεοπτικής παραγωγής. Η φινλανδική αποστολή συνεχίζει τον σχεδιασμό της χωρίς να γνωρίζει αν τελικά θα επιτραπεί η ζωντανή εκτέλεση, ενώ αντίστοιχο αίτημα έχει κατατεθεί και από την Ελβετία για χρήση κιθάρας. Ένα ζήτημα που ίσως ανοίξει ευρύτερη συζήτηση για το μέλλον του διαγωνισμού.

Advertisement

Το σενάριο επιστροφής της Ουγγαρίας 

Στο παρασκήνιο της Eurovision 2026, ένα ακόμη θέμα επιστρέφει δυναμικά: η πιθανή επανεμφάνιση της Ουγγαρίας. Η χώρα απέχει από τον διαγωνισμό από το 2020, χωρίς επίσημη εξήγηση, αν και η αποχώρηση είχε συνδεθεί με την πολιτική στάση της τότε κυβέρνησης. Μετά τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις, το ενδεχόμενο επιστροφής επανέρχεται στο τραπέζι. Ο Péter Magyar έχει τοποθετηθεί θετικά, τονίζοντας πως η Ουγγαρία δεν θα έπρεπε να είχε αποσυρθεί και ότι μια πιθανή επιστροφή θα μπορούσε να προχωρήσει, αν υπάρξει σχετική πολιτική βούληση. Οι τελικές αποφάσεις, πάντως, αναμένονται ενόψει της προετοιμασίας για τον διαγωνισμό του 2027. 

Η εικόνα πριν τη Βιέννη είναι ξεκάθαρη… αλλά και διπλή. Τα στοιχήματα ρίχνουν την Ελλάδα. Το κοινό, όμως, την ανεβάζει. Και στη Eurovision, η σκηνή είναι αυτή που πάντα δίνει την τελική απάντηση.

Περισσότερα στο parapolitika.gr

Advertisement
Advertisement

Μέλος του
Μητρώου Ηλεκτρονικού Τύπου
Μ.Η.Τ. 252107

dei 03 2025 myHome GasControl 300x250
Advertisement
Dei
main logo black
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement
Anassa
Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Iδιοκτησία ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE
AΦΜ 094214456
Δ Ο Υ ΒΟΛΟΥ
ΓΕΜΗ:50683644000
DOMAIN NAME ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ:ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE - astratv.gr
Εδρα Γ.ΚΑΡΤΑΛΗ 76-ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38333 ΤΗΛ.ΕΠΙΚ. 2421031434
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ [email protected]
ΜΕΤΟΧΟΙ:Κοκκίνηq Εμμανουήλ (50%) - Κοκκίνης Αθανάσιος (50%)
Νόμιμος εκπρόσωπος : Παναγιώτα Τσιρτόγλου
Διευθυντής: Σοφία Κοντοθανάση
Διευθυντής Σύνταξης: Βασιλική Σαμακοβλή
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ: Τσιργόγλου Παναγιώτα
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ASTRA A.E. Copyright © 2025 AstraTV.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο