ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο απόηχος της Συνόδου Κορυφής: Οι διαφωνίες των «27» και οι ελληνικές προτάσεις για ενέργεια, προϋπολογισμό και μεταναστευτικό
Θέλεις να βλέπεις τα νέα του astratv.gr πρώτα στη Google;
Πρόσθεσέ μας στις προτιμώμενες πηγές σου:
στα αγαπημένα σου στη Google
Οι διαφορετικές προσεγγίσεις των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενεργειακή κρίση και τον νέο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό αναδείχθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Η Αθήνα έθεσε στο τραπέζι την ανάγκη μεγαλύτερης ευρωπαϊκής δημοσιονομικής ευελιξίας για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, την προστασία των πόρων της πολιτικής συνοχής και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, καθώς και την προώθηση ενός Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Διαχείρισης Εκτάκτων Κρίσεων για το μεταναστευτικό.
Η διήμερη παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες ολοκληρώθηκε έπειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, με τις συζητήσεις να καταγράφουν συγκλίσεις σε ορισμένες ελληνικές προτεραιότητες, χωρίς, ωστόσο, να προκύπτουν οριστικές λύσεις στα κρίσιμα ζητήματα της ευρωπαϊκής ατζέντας.
Στο επίκεντρο βρέθηκε η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, με τον πρωθυπουργό να υπογραμμίζει την ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων για τον περιορισμό των επιπτώσεων του αυξημένου ενεργειακού κόστους στους πολίτες. Η ελληνική πλευρά ζητά μεγαλύτερη ευρωπαϊκή δημοσιονομική ευελιξία, ώστε τα κράτη-μέλη να διαθέτουν περισσότερα εργαλεία για τη στήριξη της κοινωνίας και της οικονομίας.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Συνόδου, η εξειδίκευση των μέτρων θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τα χαρακτηριστικά κάθε χώρας, καθώς εξακολουθούν να καταγράφονται διαφορές μεταξύ των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης.
Την ίδια ώρα, ανοιχτό παραμένει το ζήτημα του νέου ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, με τις διαπραγματεύσεις να αναδεικνύουν το χάσμα μεταξύ των χωρών που επιδιώκουν περιορισμένες δαπάνες και εκείνων που διεκδικούν περισσότερους διαθέσιμους πόρους. Η Ελλάδα επιμένει στην προστασία των κονδυλίων της πολιτικής συνοχής και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, δύο βασικών πυλώνων της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.
Η επίτευξη συμφωνίας παραμένει ζητούμενο για το επόμενο διάστημα, με την Αθήνα να επιδιώκει την ολοκλήρωση των σχετικών διαπραγματεύσεων έως το τέλος του έτους.
Θετική ανταπόκριση καταγράφεται, παράλληλα, στην ελληνική πρόταση για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Διαχείρισης Εκτάκτων Κρίσεων στο μεταναστευτικό. Η ανάγκη θέσπισης ενός τέτοιου μηχανισμού φαίνεται να συγκεντρώνει τη συμφωνία των κρατών-μελών, με το επόμενο βήμα να αφορά την προώθηση των απαραίτητων νομοθετικών πρωτοβουλιών.
Ο απολογισμός της Συνόδου αποτυπώνει, συνεπώς, την προσπάθεια διαμόρφωσης κοινών ευρωπαϊκών απαντήσεων σε κρίσιμα ζητήματα, αλλά και τις δυσκολίες επίτευξης συμφωνίας μεταξύ των «27».
Για την Αθήνα, βασική προτεραιότητα παραμένει ο περιορισμός των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης στους πολίτες, η διασφάλιση επαρκών ευρωπαϊκών πόρων για τη χώρα και η ενίσχυση της κοινής ευρωπαϊκής διαχείρισης του μεταναστευτικού. Οι επόμενες διαπραγματεύσεις αναμένεται να καθορίσουν εάν οι συγκλίσεις που καταγράφηκαν στις Βρυξέλλες θα μετατραπούν σε συγκεκριμένες αποφάσεις.
Ρεπορτάζ: Γεωργία Σκιτζή
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
-
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ14 ώρες agoΚλείσιμο με πτώση για το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης
-
ΕΛΛΑΔΑ23 ώρες agoΓιώργος Βαρδινογιάννης: “Καπετάνιος στη θάλασσα και στη ζωή”
-
MEDIA4 ώρες agoΗ άγνωστη συνήθεια του Γιώργου Βαρδινογιάννη και το συγκινητικό αντίο
-
LIFESTYLE16 ώρες agoΔήμητρα Σιγάλα για Γιώργο Βαρδινογιάννη: “Ένας πραγματικός άρχοντας, ένας μάγκας – Να έχεις γαλήνιες θάλασσες, Καπετάνιε μου”
-
MEDIA20 ώρες agoΤο “αντίο” στον Γιώργο Βαρδινογιάννη
-
ΑΘΛΗΤΙΚΑ6 ώρες agoΟλυμπιακός: Από τη Μασσαλία στο Αγρίνιο με διαχείριση και τις πρώτες «σφραγίδες» Αλγουαθίλ
-
ΕΛΛΑΔΑ11 ώρες agoΑυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που μοιράζουν 10 εκατ. ευρώ (Πίνακας)
-
MEDIA22 ώρες agoΈκλεψε την παράσταση η ξαδέρφη της Ανθής Βούλγαρη









