Connect with us
banner epikhirisis

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα Βαλκάνια στην τρίτη φθηνότερη ζώνη ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη – Ο ρόλος της Ελλάδας

Published

on

Το νέο τοπίο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας: Φθηνότερα τα κίτρινα τιμολόγια, ακριβότερα τα μπλε, σταθερά τα πράσινα

Θέλεις να βλέπεις τα νέα του astratv.gr πρώτα στη Google;
Πρόσθεσέ μας στις προτιμώμενες πηγές σου:

Google Logo Πρόσθεσε το astratv.gr
στα αγαπημένα σου στη Google

Στην τρίτη ζώνη χαμηλότερων τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη εξελίσσονται τα Βαλκάνια, μετά την Ιβηρική Χερσόνησο και τις σκανδιναβικές χώρες, με την Ελλάδα να έχει ουσιαστική συμβολή στη διαμόρφωση της νέας εικόνας.

Αυτό προκύπτει από μελέτη του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η οποία παρουσιάστηκε την Πέμπτη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία κινούνται μεταξύ 185 και 193 ευρώ ανά μεγαβατώρα, χαμηλότερα από το μεγαλύτερο μέρος της Κεντρικής Ευρώπης, όπου διαμορφώνονται στα 225 έως 270 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η Ισπανία και η Πορτογαλία παραμένουν σε χαμηλότερα επίπεδα, μεταξύ 178 και 184 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ ακόμη χαμηλότερες είναι οι τιμές στις σκανδιναβικές αγορές.

Ο ρόλος των ΑΠΕ και της αποθήκευσης

Όπως επισημαίνεται στη μελέτη, η τάση που καταγράφεται στα Βαλκάνια δεν είναι τυχαία. Η Ελλάδα αυξάνει σταθερά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, ενώ η Βουλγαρία συνδυάζει το υψηλό ηλιακό δυναμικό της με την ταχεία ανάπτυξη συστημάτων αποθήκευσης.

Advertisement

Οι εξελίξεις αυτές αρχίζουν να μεταβάλλουν την οικονομική λειτουργία ενός περιφερειακού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας που παραμένει κατακερματισμένο.

Κατά το ΙΕΝΕ, η Νοτιοανατολική Ευρώπη μπορεί να εξελιχθεί σε μία από τις ανθεκτικότερες περιοχές της ηπείρου, με χαμηλό ενεργειακό κόστος. Για να επιτευχθεί αυτό, ωστόσο, απαιτούνται:

  • περισσότερα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας,
  • επιτάχυνση της ανάπτυξης της αιολικής ενέργειας στη Βουλγαρία,
  • ενίσχυση των ΑΠΕ και της αποθήκευσης στα Δυτικά Βαλκάνια,
  • βαθύτερη ενοποίηση των περιφερειακών αγορών ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα οφέλη για τους Έλληνες καταναλωτές

Ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του ΙΕΝΕ, καθηγητής Παντελής Μπίσκας, ανέφερε ότι η ταχύτερη ανάπτυξη της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα μπορεί να αποφέρει πρόσθετα οφέλη.

Μέσω των συστημάτων αποθήκευσης θα μπορεί να αξιοποιείται η πλεονάζουσα «πράσινη» ενέργεια που σήμερα χάνεται, ενώ παράλληλα θα παρέχονται στην αγορά υπηρεσίες οι οποίες αυτή τη στιγμή έχουν υψηλό κόστος και επιβαρύνουν τους καταναλωτές.

Ο κ. Μπίσκας σημείωσε ακόμη ότι ο έλεγχος από την Πολιτεία του ρυθμού ανάπτυξης της αποθήκευσης έχει τόσο θετικές όσο και αρνητικές επιπτώσεις, οι οποίες πρέπει να συνεκτιμηθούν στον ενεργειακό σχεδιασμό.

Η θέση της Ελλάδας στην πετρελαϊκή κρίση

Κατά την παρουσίαση της μελέτης, ο πρόεδρος του ΙΕΝΕ, Κωστής Σταμπολής, αναφέρθηκε και στην πετρελαϊκή κρίση, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε προνομιακή θέση για την αντιμετώπισή της.

Advertisement

Όπως ανέφερε, τα ελληνικά διυλιστήρια προχώρησαν γρήγορα στην αντικατάσταση των ποσοτήτων πετρελαίου που εισάγονταν από χώρες του Κόλπου, εξασφαλίζοντας προμήθειες από εναλλακτικές αγορές, όπως η Λιβύη, το Καζακστάν και το Αζερμπαϊτζάν.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος



Περισσότερα Εδω

Μπείτε στις ομάδες του ASTRA TV

Advertisement

Μέλος του
Μητρώου Ηλεκτρονικού Τύπου
Μ.Η.Τ. 252107

Advertisement
dei 03 2025 myHome GasControl 300x250
main logo black
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement
Advertisement
Anassa

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Iδιοκτησία ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE
AΦΜ 094214456
Δ Ο Υ ΒΟΛΟΥ
ΓΕΜΗ:50683644000
DOMAIN NAME ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ:ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE - astratv.gr
Εδρα Γ.ΚΑΡΤΑΛΗ 76-ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38333 ΤΗΛ.ΕΠΙΚ. 2421031434
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ [email protected]
ΜΕΤΟΧΟΙ:Κοκκίνηq Εμμανουήλ (50%) - Κοκκίνης Αθανάσιος (50%)
Νόμιμος εκπρόσωπος : Παναγιώτα Τσιρτόγλου
Διευθυντής: Σοφία Κοντοθανάση
Διευθυντής Σύνταξης: Βασιλική Σαμακοβλή
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ: Τσιργόγλου Παναγιώτα
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ASTRA A.E. Copyright © 2025 AstraTV.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο