ΚΟΣΜΟΣ
Σχολεία στο Λος Άντζελες περιορίζουν τον χρόνο που περνούν οι μαθητές μπροστά από οθόνες στην τάξη
Η επιτροπή σχολείων του Λος Άντζελες έθεσε χθες σε εφαρμογή ένα μέτρο που ρυθμίζει τον χρόνο παραμονής στις οθόνες των μαθητών στη διάρκεια εργασιών εντός της τάξης, γεγονός που αντανακλά τις ανησυχίες ότι η τεχνολογία πιθανόν να συνδέεται με μια σειρά από ασθένειες, περιλαμβανομένων της παχυσαρκίας και της κατάθλιψης.
Η επιτροπή της δεύτερης μεγαλύτερης σχολικής περιφέρειας της χώρας ενέκρινε το μέτρο καθιστώντας την εκπαιδευτική περιφέρεια του Λος Άντζελες μεταξύ των πρώτων στη χώρα που επιβάλλει όρια ανά τάξη στον χρόνο παραμονής στην οθόνη.
“Μαζί με την απαγόρευση της χρήσης κινητού τηλεφώνου που η σχολική περιφέρεια του Λος Άντζελες επέβαλε το 2024, ελπίζουμε ότι θα ηγηθούμε σε εθνικό επίπεδο των θεμάτων αυτών”, είπε μέσω εκπροσώπου ο Νικ Μέλβοϊν, μέλος της επιτροπής που εισηγήθηκε το μέτρο.
Οι υπέρμαχοι του μέτρου υποστηρίζουν ότι αυτό αποσκοπεί στην επίτευξη ισορροπίας ανάμεσα στις εκπαιδευτικές ανάγκες και στις αυξανόμενες ανησυχίες ότι η υπερβολική έκθεση σε οθόνες επηρεάζει την προσοχή και την κοινωνική ανάπτυξη των μαθητών.
Η σχολική περιφέρεια, η οποία εξυπηρετεί περίπου μισό εκατομμύριο μαθητές, έχει βασίσει σε μεγάλο βαθμό το έργο της σε φορητούς υπολογιστές και σε ταμπλέτες από τότε που η πανδημία του κορονοϊού το 2020 επιτάχυνε την ψηφιακή μάθηση.
“Ενώ η πρόσβαση στην τεχνολογία και η ανάπτυξη δεξιοτήτων είναι κρίσιμες στον ψηφιακό κόσμο, η υπερβολική έκθεση στην οθόνη μπορεί να συνδέεται με προβλήματα οράσεως, αυξημένο άγχος και κατάθλιψη, εθιστική συμπεριφορά, μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης, δυσκολία στη διαχείριση συναισθημάτων, χαμηλότερες ακαδημαϊκές επιδόσεις και μειωμένη γνωσιακή λειτουργία, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής”, αναφέρει το σκεπτικό της απόφασης.
Το μέτρο επικαλέστηκε έρευνα που υποδηλώνει ότι παιδιά ηλικίας 8 με 11 ετών, τα οποία υπερβαίνουν τον προτεινόμενο χρόνο έκθεσης σε οθόνες, κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν παχυσαρκία και σημειώνουν χαμηλότερο σκορ στην αξιολόγηση της γνωστικής λειτουργίας.
Το μέτρο δεν περιλαμβάνει την άμεση απαγόρευση των συσκευών, ούτε θέτει ένα ενιαίο χρονικό όριο παραμονής στην οθόνη. Αντίθετα, καλεί το προσωπικό της περιφέρειας να θεσπίσει οδηγίες ανάλογα με την ηλικία των μαθητών με τη συνεισφορά των εκπαιδευτικών, των οικογενειών και των ειδικών δημόσιας υγείας.
Μέχρι τότε θα παραμείνουν σε ισχύ οι υπάρχοντες σχολικοί κανονισμοί ανάλογα με τη βαθμίδα εκπαίδευσης.
Οι επικριτές του μέτρου προειδοποίησαν ότι η επιβολή χρονικού ορίου στη χρήση της οθόνης θα πρέπει να γίνει προσεκτικά ώστε να μην επηρεαστούν αρνητικά οι μαθητές με αναπηρίες που εξαρτώνται από την τεχνολογία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
-
ΕΛΛΑΔΑ14 ώρες agoΚρήτη: Η αδελφή του Νικήτα Γεμιστού δείχνει τη σύζυγο του δράστη
-
ΒΟΛΟΣ19 ώρες agoΓιατρός από τον Βόλο παραπέμπεται για θανατηφόρα έκθεση ασθενούς την περίοδο του κορονοϊού
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ11 ώρες agoΜε επισημότητα πραγματοποιήθηκαν οι επετειακές εκδηλώσεις στις Μηλιές Πηλίου για την Ύψωση του Λάβαρου της Επανάστασης του 1821
-
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ22 ώρες agoΝέα «έκρηξη» του πληθωρισμού τον Απρίλιο δείχνουν οι τιμοληψίες της ΕΛΣΤΑΤ
-
ΘΕΣΣΑΛΙΑ22 ώρες agoΗ Λάρισα υποδέχεται τον «ΔΕΗ Tour of Hellas» – Πλήθος εκδηλώσεων από το πρωί της Πέμπτης στην Κεντρική πλατεία
-
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ5 ώρες agoΗΠΑ: Κλείσιμο με πτώση στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης
-
ΚΟΣΜΟΣ4 ώρες agoΡωσία: Κατάρριψη 20 drones που κατευθύνονταν προς τη Μόσχα λίγο μετά την έναρξη της μονομερούς εκεχειρίας
-
ΒΟΛΟΣ22 ώρες agoΟ Αχιλλέας Μπέος σε Κατηχώρι και Άλλη Μεριά









